Landslaget i 2018

 

2017 ble nok et mørkt år for det norske herrelandslaget i fotball, og årets VM i Russland går derfor uten norsk deltakelse. Dette betyr at det er 20 år siden Norge sist kvalifiserte seg for et VM, og det spørs om ikke nåløyet er for trangt med det nåværende formatet.

De høye herrer i NFF har således blinket seg ut EM som et naturlig mesterskap å kvalifisere seg for på 2020-tallet, og til neste EM får landslaget sågar to muligheter i det nye kvalifiseringsformatet. Målet er allikevel å kvalifisere seg blant de to beste i den tradisjonelle EM-kvalifiseringen, men det er betryggende å vite at den nye Nasjonsligaen gir landslaget en ekstra mulighet til å spise kirsebær med de store.

 

EM-pokalen vinner vi nok aldri.

(CC BY 2.0) av NazionaleCalcio

Lagerbäck må få sving på sakene

Svenskens innkjøringsperiode med det norske fotballandslaget må nå sies å være over, og forhåpentligvis unngår vi tap mot lilleputter som Makedonia i den kommende EM-kvalifiseringen. Det var vanskelig å se betydelige forbedringer i landslagets spill etter at Lagerbäck overtok for utskjelte Per Høgmo, men forhåpentligvis kan Norge gjøre alle oddstips til skamme og kvalifisere seg for EM ved å bli blant de to beste lagene i EM-kvalifiseringsgruppen som trekkes senere i år.

Nasjonsligaen er først ut

Hvis landslaget skulle mislykkes i EM-kvalifiseringen har det fortsatt muligheten til å ta seg inn bakveien gjennom den nyoppstartede Nasjonsligaen. De svake resultatene de siste årene gjør at Norge er plassert på nivå tre, og våre beste menn havnet i gruppe med Slovenia, Bulgaria og Kypros. Dette er en gruppe landslaget absolutt bør ta mål av seg å vinne, noe som fører til at det rykker opp til nivå 2 ved neste korsvei. Et realistisk scenario de neste årene er at Norge vandrer mellom nivå to og tre, men på lang sikt bør målet absolutt være å etablere seg på nivå to i Nasjonsligaen.

EM-kvaliken starter først i mars 2019

I nasjonsligaen møter vi nemlig jevnbyrdig motstand, mens i EM-kvalifiseringen må landslaget ut mot minst to lag som er rangert på et høyere nivå. Trekningen for kvalifiseringen er foreløpig ikke klar, men vi får bare be til høyere makter om at vi slipper Tyskland denne gangen. De førsteseedede lagene er uansett så mye bedre at det skal godt gjøres å havne foran disse på tabellen, og det naturlige målet er således å ta innersvingen på et av de andreseedede lagene.

Forhåpentligvis slipper vi Tyskland i den neste kvalifiseringen. 

(CC BY-ND 2.0) av Cisco DACH

Blir det snart et nytt mesterskap?

Det har nå vokst opp en hel generasjon nordmenn som ikke har fått oppleve Norge i et stort fotballmesterskap for herrer, men forhåpentligvis kan Lagerbäck lede laget til EM i 2020. I skrivende stund er det vanskelig å gi et tydelig forhåndstips, siden vi fortsatt ikke vet Norges motstandere i EM-kvalifiseringen, men vi kan ikke si at det er for ambisiøst å ha som målsetting å være blant Europas 24 beste fotballnasjoner. Forhåpentligvis lykkes Lagerbäck på første forsøk, ettersom det er vanskelig å se at svensken holder det gående helt fram til 2024 hvis han skulle mislykkes ved første korsvei.

 

Premier League

Serie A

Primera Division