Tidenes Eliteseriethriller i bunn

Sjeldent har vi opplevd en mer spennende sesong i bunnen av Eliteserien, hvor vårsesongen har vært preget av mange overraskelser, inkludert Strømsgodset, av mange spådd som medaljekandidat, som nå ligger i fare for nedrykk etter sommeren er over. Bodø/Glimt på sin side har gått på en totalkollaps, og etter å lenge ha ligget på en trygg midtplassering, har de med hele fire tap på sine fem siste kamper nå også havnet i bunnstriden.

 

Trenerbytter – Alle har måttet gå

Det er ikke bare for spillere og supportere det har vært en turbulent periode. I sommervinduet ble både Starts, Stabæks, Sandefjords, Strømsgodsets og Lillestrøms trener sparket.

 

Kilde: OHVChris75 via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Dette har gitt varierende resultater, hvor det kan se ut som Start gjorde et smart valg ved å ansette Kjetil Rekdal, mens Sandefjord ikke har vunnet en kamp på sine syv siste kamper. Det skal likevel sies at de heller ikke har tapt siden august, men det ser dessverre ikke ut som det holder til å unngå nedrykk.

Lillestrøm henter inn Stabæks gamle trener

Overraskelsen var stor, og det har også vært ytret mye skuffelse hos Stabæks supportere på deres nettforum etter det viste seg at Lillestrøm hadde hentet inn lagets nysparkede trener, Toni Ordinas – dette etter at Stabæk også gikk på et bittert nederlag på Åråsen, etter bortelaget ledet da det gjenstod kun 19 minutter av ordinær tid.

For å strø ekstra salt i såret, har også Lillestrøm tatt igjen Stabæk på tabellen, så nå er Bærums stolthet helt avhengig av at Henning Berg får skikk på lagets unggutter om de skal klare å berge plassen.

Gode oddsmuligheter

Med så mange ligabomber har det også vært veldig gode oddsmuligheter for de som har fulgt med. For eksempel var det få som trodde at Start skulle slå Sarpsborg hjemme. Dette er akkurat det som gjør fotballen så spennende, og hvis du følger med på bunnlagene og hvordan de gjør det de neste kampene, vil det potensielt være veldig mange gode spill å velge mellom. Det er lurt å legge en strategi før du begynner med tipping på nett og en bør lese seg opp på hvordan lagene har gjort det så langt slik at avgjørelsene dine er godt overveide.

 

 

Kilde: Bjørn Erik Pedersen via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

 

Vi anbefale å deg å se på lagenes formstatus, hvordan de har gjort det innbyrdes mot motstanderne de skal møte samt om noen nøkkelspillere er skadet eller akkurat har kommet tilbake fra et lengre sykeopphold – alle elementer som kan være med på å vippe en uavgjortkamp over til seier for ett av lagene.

Hvorfor vi elsker fotball!

Det er akkurat slike sesonger som gjør norsk fotball så spennende. Etter Rosenborg har funnet tilbake til gullformen og stengt igjen døren for alle som prøver seg på det edleste metallet, er det likevel mye moro som gjenstår om man ser litt lenger ned på tabellen.

 

Og hvis man ser på hvordan Rosenborg har prestert i det siste, både før og etter Kåre Ingebrigtsen ble sparket, samt hvordan både Molde, Brann og Sarpsborg har gjort noen veldig gode kamper, kan det også virke som om 2019-sesongen kan by på veldig mye spenning – både i topp og i bunn!

 

Én dårlig uke er alt som skal til

 

Det har vært litt av en jubelsesong for Pep Guardiola og Manchester City, men tre strake tap i begynnelsen av april har lagt en aldri så liten demper på sesongen. For tre måneder siden var de fleste enige om at City kunne vinne samtlige fire titler, men nå må de nøye seg med Ligacupen og Premier League.

Dette er selvsagt ikke et dårlig utbytte, men det er ikke til å legge skjul på at Citys ambisiøse og rike eier hadde sett for seg at mesterligatittelen skulle havne på Etihad denne sesongen. Det er nemlig denne turneringen som betyr mest for de oversjøiske eierne av engelske lag, men Guardiola har dessverre ikke nådd helt opp siden 2011.

Det ble ingen jubel på City-fansen denne sesongen.

(CC BY 2.0) av stella_gonzales2003

Guardiola sliter i Europa

En del av auraen er derfor i ferd med å forsvinne rundt Guardiolas prestasjoner i Europa, og et godt odds tips er at Guardiola muligens justerer taktikken litt med tanke på de gjenværende Premier League-kampene. Tittelen er nemlig allerede i boks, noe som gir katalaneren muligheten til å teste ut nye formasjoner og kanskje stramme opp forsvaret en smule. Dette er noe flere oddstippere bør vektlegge i sesongavslutningen, siden vi fort kan oppleve flere uvante resultater og lagoppstillinger i kampene til Manchester City.

Liverpool angrep nemlig Citys svakeste punkt i løpet av de to kampene, og med fem baklengs mot Liverpool kan Guardiola egentlig ikke skylde for mye på dommeravgjørelsene, til tross for at flere tvilsomme avgjørelser ikke gikk Citys vei. Vi kan allikevel ikke stikke under en stol at det nå er syv år siden forrige gang Guardiola ledet et lag til Champions League-finalen, og siden 2011 har han bare vunnet 13 av 30 sluttspillkamper.

Ingen taktisk ringrev?

Et annet faktum er at Guardiola de siste sesongene har gjort flere feilaktige taktiske disposisjoner mot lag som Real Madrid, Barcelona, og Liverpool. I årets kvartfinaletap i Mesterligaen kan man med tyngde hevde at Guardiola ble utkonkurrert taktisk av Jürgen Klopp, som lyktes med å finne de defensive svakhetene i katalanerens strategi. I hjemmekampen mot Liverpool var det knapt en defensiv spiller på banen, og laget hans ble derfor til slutt straffet mot et så kontringssterkt lag som Liverpool. Derfor er vi ganske sikre på at City kommer til å forsterke den defensive delen av stallen sin denne sommeren.

Liverpools manager tok innersvingen på Guardiola.

(CC BY-ND 2.0) av ausmpott_

Forvent nye krumspring på sommerens overgangsmarked

Klubbens eiere har nemlig nok av penger, og Guardiola har fortsatt en aura som gjør at de fleste av verdens toppspillere ønsker å spille for ham. Dette fører til at City kan hente spillere fra den øverste hyllen. Midtbanespillerne Isco og Jorginho fra Real Madrid og Napoli ryktes å være på vei, og forhåpentligvis kan disse styrke balansen i laget og stramme opp den defensive strukturen. Gode midtstoppere vokser allikevel ikke på trær, og det blir spennende å se om laget kan hente inn en erstatter for Vincent Kompany som både begynner å trekke på årene og er mye skadeplaget. Guardiola kan uansett trøste seg med at vingbacken Benjamin Mendy snart er tilbake fra skade, og dette blir nesten som en ny signering å regne, siden franskmannen mistet nesten hele denne sesongen.

 

Ventetiden er over

August er alltid blant favorittmånedene til anglofile nordmenn, siden fotballen begynner å rulle igjen på balløya. Engelsk fotball er enormt populær i Norge, og fotballgale nordmenn gleder seg til å følge gulldramaet i Premier League de neste ni månedene.

Denne sesongen ligger det nemlig an til å bli tidenes gulldrama. Bookmakerne er nemlig samstemte i at de to Manchester-klubbene kommer til å kjempe med Chelsea om gullet. Bak der blir det en knallhard kamp mellom Liverpool, Tottenham og Arsenal om den siste Champions League-plassen, men kan vi få en overraskelse også denne sesongen?

City er favoritt

Manchester City må allikevel tåle et ganske så solid favorittstempel, og Mr Green gir 2,80 i odds på at Guardiola innfrir forventningene og bringer gullet hjem til Etihad. United og Chelsea står til henholdsvis 4,33 og 4,50 i odds for å vinne Premier League, men City må allikevel tåle et ganske klart favorittstempel basert på klubbens tunge investeringer denne sommeren. Guardiola har brukt godt over 2 milliarder kroner på nye spillere, noe som betyr at eierne ikke kommer til å akseptere en like svak sesong som i fjor. City slet voldsomt defensivt forrige sesong, og Guardiola har tatt tak i dette problemet ved å hente inn en ny keeper og nesten et helt nytt forsvar.

Mourinho holder kortene tett til brystet

Oddsen på United-gull har sunket noe i markedet den siste tiden etter at det ble klart at Nemanja Matic gjenforenes med Mourinho. Serberen kommer garantert til å tilføre mer trøkk på Uniteds midtbane, samtidig som det gir mer frihet til viktige offensive spillere som Paul Pogba og Anthony Martial. På topp forventes det at Romelu Lukaku scorer minst 20 mål denne sesongen, men det stilles allikevel en del spørsmålstegn om Uniteds forsvar. Svenske Victor Lindelöf har ikke framstått som noen forsvarsklippe i treningskampene, og et for svakt forsvar kan ende opp med å koste United tittelen.

 

Ringreven Mourinho har nok pønsket ut en plan for hvordan United skal gå helt til topps igjen.

 “José Mourinho” by Aleksandr Oslpov (CC BY-SA 2.0)

Blir Conte ut sesongen?

Det har vært en del uro hos tittelforsvarer Chelsea denne sommeren, men hovedstadslaget ser ut til å ha oppgradert både på midtbanen og spissplassen. Bakayoko ble kjøpt fra Monaco for å erstatte Matic på midtbanen mens spissen Morata kommer fra Real Madrid for å erstatte urokråka Diego Costa. På papiret virker dette som to oppgraderinger, men det er viktig å huske på at ingen av disse spillerne har Premier League-erfaring. Hvis de flopper henger plutselig manager Antonio Conte i en tynn tråd, ettersom det denne sommeren har vært en del gnisninger mellom ham og styret i klubben.

Kan Liverpool, Tottenham eller Arsenal blande seg inn i gullkampen?

Med full klaff kan alle disse utfordre de tre storfavorittene, men da må de ha mange marginer med seg. For å kunne være med i tetstriden utover våren er det nesten en forutsetning at de forsvinner ut av Europacupene i desember. Både Liverpool og Tottenham har slitt på overgangsmarkedet, mens Arsenal sliter med uro både i spillerstallen og blant tilhengerne. Dette kan føre til at vi til og med får en overraskelse, og at en av de mindre klubbene plutselig begynner å utfordre de store klubbene igjen, noe som garantert vil være bra for Premier League på lang sikt.

 

Landslaget i 2018

 

2017 ble nok et mørkt år for det norske herrelandslaget i fotball, og årets VM i Russland går derfor uten norsk deltakelse. Dette betyr at det er 20 år siden Norge sist kvalifiserte seg for et VM, og det spørs om ikke nåløyet er for trangt med det nåværende formatet.

De høye herrer i NFF har således blinket seg ut EM som et naturlig mesterskap å kvalifisere seg for på 2020-tallet, og til neste EM får landslaget sågar to muligheter i det nye kvalifiseringsformatet. Målet er allikevel å kvalifisere seg blant de to beste i den tradisjonelle EM-kvalifiseringen, men det er betryggende å vite at den nye Nasjonsligaen gir landslaget en ekstra mulighet til å spise kirsebær med de store.

 

EM-pokalen vinner vi nok aldri.

(CC BY 2.0) av NazionaleCalcio

Lagerbäck må få sving på sakene

Svenskens innkjøringsperiode med det norske fotballandslaget må nå sies å være over, og forhåpentligvis unngår vi tap mot lilleputter som Makedonia i den kommende EM-kvalifiseringen. Det var vanskelig å se betydelige forbedringer i landslagets spill etter at Lagerbäck overtok for utskjelte Per Høgmo, men forhåpentligvis kan Norge gjøre alle oddstips til skamme og kvalifisere seg for EM ved å bli blant de to beste lagene i EM-kvalifiseringsgruppen som trekkes senere i år.

Nasjonsligaen er først ut

Hvis landslaget skulle mislykkes i EM-kvalifiseringen har det fortsatt muligheten til å ta seg inn bakveien gjennom den nyoppstartede Nasjonsligaen. De svake resultatene de siste årene gjør at Norge er plassert på nivå tre, og våre beste menn havnet i gruppe med Slovenia, Bulgaria og Kypros. Dette er en gruppe landslaget absolutt bør ta mål av seg å vinne, noe som fører til at det rykker opp til nivå 2 ved neste korsvei. Et realistisk scenario de neste årene er at Norge vandrer mellom nivå to og tre, men på lang sikt bør målet absolutt være å etablere seg på nivå to i Nasjonsligaen.

EM-kvaliken starter først i mars 2019

I nasjonsligaen møter vi nemlig jevnbyrdig motstand, mens i EM-kvalifiseringen må landslaget ut mot minst to lag som er rangert på et høyere nivå. Trekningen for kvalifiseringen er foreløpig ikke klar, men vi får bare be til høyere makter om at vi slipper Tyskland denne gangen. De førsteseedede lagene er uansett så mye bedre at det skal godt gjøres å havne foran disse på tabellen, og det naturlige målet er således å ta innersvingen på et av de andreseedede lagene.

Forhåpentligvis slipper vi Tyskland i den neste kvalifiseringen. 

(CC BY-ND 2.0) av Cisco DACH

Blir det snart et nytt mesterskap?

Det har nå vokst opp en hel generasjon nordmenn som ikke har fått oppleve Norge i et stort fotballmesterskap for herrer, men forhåpentligvis kan Lagerbäck lede laget til EM i 2020. I skrivende stund er det vanskelig å gi et tydelig forhåndstips, siden vi fortsatt ikke vet Norges motstandere i EM-kvalifiseringen, men vi kan ikke si at det er for ambisiøst å ha som målsetting å være blant Europas 24 beste fotballnasjoner. Forhåpentligvis lykkes Lagerbäck på første forsøk, ettersom det er vanskelig å se at svensken holder det gående helt fram til 2024 hvis han skulle mislykkes ved første korsvei.

 

Blir det medaljekamp?

Sommerferien har lagt seg over Nadderud, og Stabæk har inntatt en flott sjetteplass på tabellen i Eliteserien. Vi skal innrømme at vi var en smule usikre på årets lag før sesongen sparket i gang, men så langt har de blå gjort alle dystre forhåndstips til skamme.

Stabæk snuser for øyeblikket på medaljekampen, og det er bare tre poeng opp til Molde på tredjeplass. Rosenborg glemmer vi, ettersom trønderne opererer i en annen galakse enn de andre klubbene i serien. Det bør allikevel være fullt mulig å kunne ta kampen opp mot de andre lagene i medaljestriden.

Umulige trøndere

Det er vanskelig å se hvordan Stabæk skal kunne ta opp kampen mot Rosenborg i år og de kommende sesongene.  Dette illustreres blant annet av at bet365 nå gir 1,14 i odds på at seriemesterskapet nok en gang havner på Lerkendal denne høsten. Et håp er at trønderne, mot alle odds, greier å slå Celtic ut av mesterligakvalifiseringen. Dette kan føre til at trøndernes fokus rettes mye mot Europa, noe som kanskje kan føre til et for tett kampprogram. Vi har allikevel ingen tro på at trønderne slår ut Celtic over to kamper. Skottene var tross alt i fjorårets gruppespill, og en deltakelse for Rosenborg i Mesterligaen kommer til å gi trønderne enda større forsprang på de andre lagene i norsk toppfotball.

Sesongen så langt

Til nå har sesongen gått litt i rykk og napp, noe som illustreres av at Stabæk står med syv seire og seks tap på de 17 første kampene. At laget mener alvor i medaljekampen fikk vi bevist før ferien, ettersom Brann ble feid av banen i Bærum. Denne seieren kom godt med etter det katastrofale hjemmetapet for Kristiansund, noe som bare viser at klubben har et stykke å gå før den kan levere stabilt gode resultater over tid. Laget viste blant annet i det målløse oppgjøret mot Rosenborg at det kan få skikk på det defensive spillet, men 30 baklengs på 17 kamper er altfor mye. Sammen med Tromsø har Stabæk sluppet inn flest mål i Eliteserien, og til og med dumpekandidaten Viking har to færre baklengs enn Bærums stolthet. 

Blir det mer Stabæk-jubel denne høsten?

Bilde: Paul Chaffey

Kommer laget raskt ut av startblokkene?

Nøkkelen til å fortsatt være med i medaljekampen ligger selvsagt i at laget får en god start på høstsesongen. Den første kampen i august er hjemme på Nadderud mot Sandefjord, og laget har således en ypperlig anledning til å vise at det kan hanske bedre med dumpekandidatene i høstsesongen. Høstens første bortekamp er en vrien nøtt i Haugesund. Dette blir et helt åpent oppgjør, men denne FKH-årgangen virker å være blant de svakeste på lenge, til tross for at de slo Rosenborg på Haugesund stadion tidligere denne sesongen. 

Greier laget fire poeng på disse to kampene er bordet dekket for en ordentlig medaljekamp når Molde kommer til Bærum 20. august. Moldenserne har langt større ressurser enn Stabæk, men forhåpentligvis kan hjemmelaget gi blærete moldensere kamp til døren. Det blir allikevel vanskelig å holde følge utover hele høsten, men tre poeng i dette oppgjøret ser til at Stabæk har et godt utgangspunkt til å være med i høstens medaljekamp.

 

Premier League

Serie A

Primera Division