Landslaget i 2018

 

2017 ble nok et mørkt år for det norske herrelandslaget i fotball, og årets VM i Russland går derfor uten norsk deltakelse. Dette betyr at det er 20 år siden Norge sist kvalifiserte seg for et VM, og det spørs om ikke nåløyet er for trangt med det nåværende formatet.

De høye herrer i NFF har således blinket seg ut EM som et naturlig mesterskap å kvalifisere seg for på 2020-tallet, og til neste EM får landslaget sågar to muligheter i det nye kvalifiseringsformatet. Målet er allikevel å kvalifisere seg blant de to beste i den tradisjonelle EM-kvalifiseringen, men det er betryggende å vite at den nye Nasjonsligaen gir landslaget en ekstra mulighet til å spise kirsebær med de store.

 

EM-pokalen vinner vi nok aldri.

(CC BY 2.0) av NazionaleCalcio

Lagerbäck må få sving på sakene

Svenskens innkjøringsperiode med det norske fotballandslaget må nå sies å være over, og forhåpentligvis unngår vi tap mot lilleputter som Makedonia i den kommende EM-kvalifiseringen. Det var vanskelig å se betydelige forbedringer i landslagets spill etter at Lagerbäck overtok for utskjelte Per Høgmo, men forhåpentligvis kan Norge gjøre alle oddstips til skamme og kvalifisere seg for EM ved å bli blant de to beste lagene i EM-kvalifiseringsgruppen som trekkes senere i år.

Nasjonsligaen er først ut

Hvis landslaget skulle mislykkes i EM-kvalifiseringen har det fortsatt muligheten til å ta seg inn bakveien gjennom den nyoppstartede Nasjonsligaen. De svake resultatene de siste årene gjør at Norge er plassert på nivå tre, og våre beste menn havnet i gruppe med Slovenia, Bulgaria og Kypros. Dette er en gruppe landslaget absolutt bør ta mål av seg å vinne, noe som fører til at det rykker opp til nivå 2 ved neste korsvei. Et realistisk scenario de neste årene er at Norge vandrer mellom nivå to og tre, men på lang sikt bør målet absolutt være å etablere seg på nivå to i Nasjonsligaen.

EM-kvaliken starter først i mars 2019

I nasjonsligaen møter vi nemlig jevnbyrdig motstand, mens i EM-kvalifiseringen må landslaget ut mot minst to lag som er rangert på et høyere nivå. Trekningen for kvalifiseringen er foreløpig ikke klar, men vi får bare be til høyere makter om at vi slipper Tyskland denne gangen. De førsteseedede lagene er uansett så mye bedre at det skal godt gjøres å havne foran disse på tabellen, og det naturlige målet er således å ta innersvingen på et av de andreseedede lagene.

Forhåpentligvis slipper vi Tyskland i den neste kvalifiseringen. 

(CC BY-ND 2.0) av Cisco DACH

Blir det snart et nytt mesterskap?

Det har nå vokst opp en hel generasjon nordmenn som ikke har fått oppleve Norge i et stort fotballmesterskap for herrer, men forhåpentligvis kan Lagerbäck lede laget til EM i 2020. I skrivende stund er det vanskelig å gi et tydelig forhåndstips, siden vi fortsatt ikke vet Norges motstandere i EM-kvalifiseringen, men vi kan ikke si at det er for ambisiøst å ha som målsetting å være blant Europas 24 beste fotballnasjoner. Forhåpentligvis lykkes Lagerbäck på første forsøk, ettersom det er vanskelig å se at svensken holder det gående helt fram til 2024 hvis han skulle mislykkes ved første korsvei.

 

Ventetiden er over

August er alltid blant favorittmånedene til anglofile nordmenn, siden fotballen begynner å rulle igjen på balløya. Engelsk fotball er enormt populær i Norge, og fotballgale nordmenn gleder seg til å følge gulldramaet i Premier League de neste ni månedene.

Denne sesongen ligger det nemlig an til å bli tidenes gulldrama. Bookmakerne er nemlig samstemte i at de to Manchester-klubbene kommer til å kjempe med Chelsea om gullet. Bak der blir det en knallhard kamp mellom Liverpool, Tottenham og Arsenal om den siste Champions League-plassen, men kan vi få en overraskelse også denne sesongen?

City er favoritt

Manchester City må allikevel tåle et ganske så solid favorittstempel, og Mr Green gir 2,80 i odds på at Guardiola innfrir forventningene og bringer gullet hjem til Etihad. United og Chelsea står til henholdsvis 4,33 og 4,50 i odds for å vinne Premier League, men City må allikevel tåle et ganske klart favorittstempel basert på klubbens tunge investeringer denne sommeren. Guardiola har brukt godt over 2 milliarder kroner på nye spillere, noe som betyr at eierne ikke kommer til å akseptere en like svak sesong som i fjor. City slet voldsomt defensivt forrige sesong, og Guardiola har tatt tak i dette problemet ved å hente inn en ny keeper og nesten et helt nytt forsvar.

Mourinho holder kortene tett til brystet

Oddsen på United-gull har sunket noe i markedet den siste tiden etter at det ble klart at Nemanja Matic gjenforenes med Mourinho. Serberen kommer garantert til å tilføre mer trøkk på Uniteds midtbane, samtidig som det gir mer frihet til viktige offensive spillere som Paul Pogba og Anthony Martial. På topp forventes det at Romelu Lukaku scorer minst 20 mål denne sesongen, men det stilles allikevel en del spørsmålstegn om Uniteds forsvar. Svenske Victor Lindelöf har ikke framstått som noen forsvarsklippe i treningskampene, og et for svakt forsvar kan ende opp med å koste United tittelen.

 

Ringreven Mourinho har nok pønsket ut en plan for hvordan United skal gå helt til topps igjen.

 “José Mourinho” by Aleksandr Oslpov (CC BY-SA 2.0)

Blir Conte ut sesongen?

Det har vært en del uro hos tittelforsvarer Chelsea denne sommeren, men hovedstadslaget ser ut til å ha oppgradert både på midtbanen og spissplassen. Bakayoko ble kjøpt fra Monaco for å erstatte Matic på midtbanen mens spissen Morata kommer fra Real Madrid for å erstatte urokråka Diego Costa. På papiret virker dette som to oppgraderinger, men det er viktig å huske på at ingen av disse spillerne har Premier League-erfaring. Hvis de flopper henger plutselig manager Antonio Conte i en tynn tråd, ettersom det denne sommeren har vært en del gnisninger mellom ham og styret i klubben.

Kan Liverpool, Tottenham eller Arsenal blande seg inn i gullkampen?

Med full klaff kan alle disse utfordre de tre storfavorittene, men da må de ha mange marginer med seg. For å kunne være med i tetstriden utover våren er det nesten en forutsetning at de forsvinner ut av Europacupene i desember. Både Liverpool og Tottenham har slitt på overgangsmarkedet, mens Arsenal sliter med uro både i spillerstallen og blant tilhengerne. Dette kan føre til at vi til og med får en overraskelse, og at en av de mindre klubbene plutselig begynner å utfordre de store klubbene igjen, noe som garantert vil være bra for Premier League på lang sikt.

 

Southampton ser til Argentina

Southampton er en av de mest veldrevne klubbene i Premier League, men forrige sesong oppsto det en del murring på den ellers så harmoniske sørkysten. Dette til tross for at laget ble best av resten på en åttendeplass. 

Fotballen som ble spilt var allikevel av en såpass laber kvalitet at hjemmepublikummet vendte seg stadig mer mot manageren Claude Puel i løpet av sesongen. Franskmannen ble regelrett pepet ut i den siste hjemmekampen, og det var derfor bare et tidsspørsmål før en ny mann var på plass i sjefsstolen. 

En plass på øvre halvdel er realistisk 

Valget falt til slutt på argentineren Mauricio Pellegrino som kommer fra spanske Alaves som kan sies å være en klubb rundt samme nivå som Southampton. Han bringer også med seg erfaring fra Premier League i kraft av å ha vært assistenten til Rafa Benitez i Liverpool. Dette er riktig nok for ti år siden, men du får allikevel gode fotball odds på å tippe at Southampton ikke klarer en ny plassering i topp ti den kommende sesongen. I skrivende stund får du 1,53 i odds på å tippe at de ender på øvre halvdel, mens du får 2,50 på å tippe en plass fra 11 til 20. Pellegrino virker å ha klokkertro på prosjektet, og uttalte at fotballfilosofien hans kommer til å passe godt i klubben. Både klubbens ledelse og tilhengere setter blant annet et krav om at den offensive delen av spillet forbedres. Forrige sesong lagde Southampton bare 41 mål på 38 kamper i Premier League, noe som var en av hovedårsakene til at Puel måtte forlate sjefsstolen.

 

Forsvinner de mørke skyene fra St Mary’s denne sesongen?

Bilde: Mike Beales

Mange om beinet

Årets sesong inneholder mange lag fra sørkysten, etter at også Brighton endelig klarte å sikre seg en direkte opprykksplass. Fansen kan derfor se fram til lokaloppgjør mot både Chris Hughtons menn og Bournemouth. Det blir allikevel vanskelig for Southampton å ta opp kampen mot de pengesterke klubbene. Avstanden til Everton på syvendeplass var nemlig hele 16 poeng, og opp til de seks store er det enda lengre å gå. Southampton har de siste årene vært offer for sin egen suksess, ettersom at flere av de beste spillerne har forlatt klubben og gått til en av de store klubbene. Det merkelige i den sammenhengen er at få av karrierene til disse spillerne har skutt noe særlig fart etter at de forlot sørkysten.

Blir Van Dijk? 

Mye av laget er bygget opp rundt denne nederlandske forsvarsspilleren, og det blir et realt slag i ansiktet hvis han også forsvinner ut portene denne sommeren. Det ryktes at han ønsker seg til en større klubb, og både Liverpool og Chelsea har uttrykt interesse. Liverpool har allikevel måtte distansere seg noe fra en eventuell handel de siste ukene, ettersom Southampton har klaget Anfield-klubbens framgangsmåte i saken inn til FA. Laget fra Merseyside har hentet flere spillere fra Southampton de siste sesongene, men det er vel bare Adam Lallana som kan klassifiseres som et vellykket kjøp. Chelsea er derfor i øyeblikket knappe favoritter til å sikre seg nederlenderens signatur, men det er godt mulig han blir enig om å ta en sesong til på St. Mary’s for å så bli solgt til en Champion League-klubb neste sommer.

 

Blir det medaljekamp?

Sommerferien har lagt seg over Nadderud, og Stabæk har inntatt en flott sjetteplass på tabellen i Eliteserien. Vi skal innrømme at vi var en smule usikre på årets lag før sesongen sparket i gang, men så langt har de blå gjort alle dystre forhåndstips til skamme.

Stabæk snuser for øyeblikket på medaljekampen, og det er bare tre poeng opp til Molde på tredjeplass. Rosenborg glemmer vi, ettersom trønderne opererer i en annen galakse enn de andre klubbene i serien. Det bør allikevel være fullt mulig å kunne ta kampen opp mot de andre lagene i medaljestriden.

Umulige trøndere

Det er vanskelig å se hvordan Stabæk skal kunne ta opp kampen mot Rosenborg i år og de kommende sesongene.  Dette illustreres blant annet av at bet365 nå gir 1,14 i odds på at seriemesterskapet nok en gang havner på Lerkendal denne høsten. Et håp er at trønderne, mot alle odds, greier å slå Celtic ut av mesterligakvalifiseringen. Dette kan føre til at trøndernes fokus rettes mye mot Europa, noe som kanskje kan føre til et for tett kampprogram. Vi har allikevel ingen tro på at trønderne slår ut Celtic over to kamper. Skottene var tross alt i fjorårets gruppespill, og en deltakelse for Rosenborg i Mesterligaen kommer til å gi trønderne enda større forsprang på de andre lagene i norsk toppfotball.

Sesongen så langt

Til nå har sesongen gått litt i rykk og napp, noe som illustreres av at Stabæk står med syv seire og seks tap på de 17 første kampene. At laget mener alvor i medaljekampen fikk vi bevist før ferien, ettersom Brann ble feid av banen i Bærum. Denne seieren kom godt med etter det katastrofale hjemmetapet for Kristiansund, noe som bare viser at klubben har et stykke å gå før den kan levere stabilt gode resultater over tid. Laget viste blant annet i det målløse oppgjøret mot Rosenborg at det kan få skikk på det defensive spillet, men 30 baklengs på 17 kamper er altfor mye. Sammen med Tromsø har Stabæk sluppet inn flest mål i Eliteserien, og til og med dumpekandidaten Viking har to færre baklengs enn Bærums stolthet. 

Blir det mer Stabæk-jubel denne høsten?

Bilde: Paul Chaffey

Kommer laget raskt ut av startblokkene?

Nøkkelen til å fortsatt være med i medaljekampen ligger selvsagt i at laget får en god start på høstsesongen. Den første kampen i august er hjemme på Nadderud mot Sandefjord, og laget har således en ypperlig anledning til å vise at det kan hanske bedre med dumpekandidatene i høstsesongen. Høstens første bortekamp er en vrien nøtt i Haugesund. Dette blir et helt åpent oppgjør, men denne FKH-årgangen virker å være blant de svakeste på lenge, til tross for at de slo Rosenborg på Haugesund stadion tidligere denne sesongen. 

Greier laget fire poeng på disse to kampene er bordet dekket for en ordentlig medaljekamp når Molde kommer til Bærum 20. august. Moldenserne har langt større ressurser enn Stabæk, men forhåpentligvis kan hjemmelaget gi blærete moldensere kamp til døren. Det blir allikevel vanskelig å holde følge utover hele høsten, men tre poeng i dette oppgjøret ser til at Stabæk har et godt utgangspunkt til å være med i høstens medaljekamp.

 

Tar Chelsea «the double»?

Fredag ble litt av en jubelkveld for Chelsea, ettersom de blåkledde fra London sikret seg nok et seriemesterskap i bortekampen mot West Bromwich. Seieren satt langt inne, men Antonio Contes menn kunne til slutt slippe jubelen løs og glede seg over et velfortjent seriegull.

Conte har dermed muligheten til å hvile alle de beste spillerne sine fram mot finalen mot byrival Arsenal 27. mai. Arsenals manager, Arsene Wenger, blir derimot nødt til å kjøre med fullt mannskap i håp om å kapre en mesterligaplass, noe som sannsynligvis ikke kommer til å skje denne sesongen.

Chelsea er klare favoritter

Chelsea går inn i oppgjøret mer uthvilt og bedre samspilt, og dette reflekteres også i tilbudene man får fra bookmakerne. Flere veteraner innen spill på nettet har uttrykt en viss forbauselse og glede over at man får hele 4,00 i odds på at Arsenal skal gå seirende ut av oppgjøret etter ordinær tid. Wenger uttalte nylig til pressen at en triumf i FA-cupen ikke er tilfredsstillende hvis Arsenal ikke greier topp 4 i Premier League, men i ligaen er de dessverre avhengig av at Liverpool eller Manchester City snubler på målstreken. En ny Chelsea-triumf gir på sin side 1,95 ganger pengene, mens du får 3,50 i odds på å tippe at kampen går til ekstraomganger. Dette har skjedd i to av de tre siste finalene, blant annet når Arsenal vant mot Hull for tre år siden.


Arsene Wenger har hatt mye hodebry denne sesongen.

Bilde: Ronnie Macdonald

Lagene er jevnere enn oddsen tilsier

Man skal allikevel ikke la seg blende for mye av oddsen som tilbys. Arsenal er nemlig i stand til å Chelsea oftere enn én av fire ganger, noe de blant annet viste i lagenes første oppgjør i Premier League denne sesongen. Dette nederlaget var allikevel katalysatoren som fikk Conte til å endre Chelseas formasjon, noe som førte til at laget hans vant 13 strake seriekamper. Begge lagene har vist fin form i sesongavslutningen, og vinnerskaller som Alexis Sánchez og Diego Costa kommer garantert til å sørge for høy temperatur på banen. I tillegg blir det interessant å se om Fabregas får tillit fra start mot gamle lagkamerater Dette kan forøvrig bli avskjedskampen til både Costa og Sánchez. Kroppsspråket til Sánchez har denne sesongen ikke vært til å misforstå, og det ligger i kortene at Costa forsvinner til en lukrativ kontrakt i kinesisk fotball.

Blir Wenger og Conte værende?

Det knytter seg også mye usikkerhet rundt managerne til de to klubbene. Wenger har fått mye kritikk fra media og Arsenals tilhengere denne sesongen, og har vist flere tegn på at han er forbigått taktisk av langt mer yngre og dynamiske managere. En triumf i FA-cupen kan allikevel være det som utløser enda en sesong med Wenger på Emirates. Conte har på sin side fortsatt familien sin i Italia, og det ryktes at nyrike Inter Milano er meget interessert i å skaffe seg italienerens tjenester neste sesong. Chelsea har svart med en ny og forbedret kontrakt, og det spørs om Conte kan motstå fristelsen ved å lede de nybakte seriemesterne i neste sesongs Champions League.

 

Premier League

Serie A

Primera Division