Ventetiden er over

August er alltid blant favorittmånedene til anglofile nordmenn, siden fotballen begynner å rulle igjen på balløya. Engelsk fotball er enormt populær i Norge, og fotballgale nordmenn gleder seg til å følge gulldramaet i Premier League de neste ni månedene.

Denne sesongen ligger det nemlig an til å bli tidenes gulldrama. Bookmakerne er nemlig samstemte i at de to Manchester-klubbene kommer til å kjempe med Chelsea om gullet. Bak der blir det en knallhard kamp mellom Liverpool, Tottenham og Arsenal om den siste Champions League-plassen, men kan vi få en overraskelse også denne sesongen?

City er favoritt

Manchester City må allikevel tåle et ganske så solid favorittstempel, og Mr Green gir 2,80 i odds på at Guardiola innfrir forventningene og bringer gullet hjem til Etihad. United og Chelsea står til henholdsvis 4,33 og 4,50 i odds for å vinne Premier League, men City må allikevel tåle et ganske klart favorittstempel basert på klubbens tunge investeringer denne sommeren. Guardiola har brukt godt over 2 milliarder kroner på nye spillere, noe som betyr at eierne ikke kommer til å akseptere en like svak sesong som i fjor. City slet voldsomt defensivt forrige sesong, og Guardiola har tatt tak i dette problemet ved å hente inn en ny keeper og nesten et helt nytt forsvar.

Mourinho holder kortene tett til brystet

Oddsen på United-gull har sunket noe i markedet den siste tiden etter at det ble klart at Nemanja Matic gjenforenes med Mourinho. Serberen kommer garantert til å tilføre mer trøkk på Uniteds midtbane, samtidig som det gir mer frihet til viktige offensive spillere som Paul Pogba og Anthony Martial. På topp forventes det at Romelu Lukaku scorer minst 20 mål denne sesongen, men det stilles allikevel en del spørsmålstegn om Uniteds forsvar. Svenske Victor Lindelöf har ikke framstått som noen forsvarsklippe i treningskampene, og et for svakt forsvar kan ende opp med å koste United tittelen.

 

Ringreven Mourinho har nok pønsket ut en plan for hvordan United skal gå helt til topps igjen.

 “José Mourinho” by Aleksandr Oslpov (CC BY-SA 2.0)

Blir Conte ut sesongen?

Det har vært en del uro hos tittelforsvarer Chelsea denne sommeren, men hovedstadslaget ser ut til å ha oppgradert både på midtbanen og spissplassen. Bakayoko ble kjøpt fra Monaco for å erstatte Matic på midtbanen mens spissen Morata kommer fra Real Madrid for å erstatte urokråka Diego Costa. På papiret virker dette som to oppgraderinger, men det er viktig å huske på at ingen av disse spillerne har Premier League-erfaring. Hvis de flopper henger plutselig manager Antonio Conte i en tynn tråd, ettersom det denne sommeren har vært en del gnisninger mellom ham og styret i klubben.

Kan Liverpool, Tottenham eller Arsenal blande seg inn i gullkampen?

Med full klaff kan alle disse utfordre de tre storfavorittene, men da må de ha mange marginer med seg. For å kunne være med i tetstriden utover våren er det nesten en forutsetning at de forsvinner ut av Europacupene i desember. Både Liverpool og Tottenham har slitt på overgangsmarkedet, mens Arsenal sliter med uro både i spillerstallen og blant tilhengerne. Dette kan føre til at vi til og med får en overraskelse, og at en av de mindre klubbene plutselig begynner å utfordre de store klubbene igjen, noe som garantert vil være bra for Premier League på lang sikt.

 

Blir det medaljekamp?

Sommerferien har lagt seg over Nadderud, og Stabæk har inntatt en flott sjetteplass på tabellen i Eliteserien. Vi skal innrømme at vi var en smule usikre på årets lag før sesongen sparket i gang, men så langt har de blå gjort alle dystre forhåndstips til skamme.

Stabæk snuser for øyeblikket på medaljekampen, og det er bare tre poeng opp til Molde på tredjeplass. Rosenborg glemmer vi, ettersom trønderne opererer i en annen galakse enn de andre klubbene i serien. Det bør allikevel være fullt mulig å kunne ta kampen opp mot de andre lagene i medaljestriden.

Umulige trøndere

Det er vanskelig å se hvordan Stabæk skal kunne ta opp kampen mot Rosenborg i år og de kommende sesongene.  Dette illustreres blant annet av at bet365 nå gir 1,14 i odds på at seriemesterskapet nok en gang havner på Lerkendal denne høsten. Et håp er at trønderne, mot alle odds, greier å slå Celtic ut av mesterligakvalifiseringen. Dette kan føre til at trøndernes fokus rettes mye mot Europa, noe som kanskje kan føre til et for tett kampprogram. Vi har allikevel ingen tro på at trønderne slår ut Celtic over to kamper. Skottene var tross alt i fjorårets gruppespill, og en deltakelse for Rosenborg i Mesterligaen kommer til å gi trønderne enda større forsprang på de andre lagene i norsk toppfotball.

Sesongen så langt

Til nå har sesongen gått litt i rykk og napp, noe som illustreres av at Stabæk står med syv seire og seks tap på de 17 første kampene. At laget mener alvor i medaljekampen fikk vi bevist før ferien, ettersom Brann ble feid av banen i Bærum. Denne seieren kom godt med etter det katastrofale hjemmetapet for Kristiansund, noe som bare viser at klubben har et stykke å gå før den kan levere stabilt gode resultater over tid. Laget viste blant annet i det målløse oppgjøret mot Rosenborg at det kan få skikk på det defensive spillet, men 30 baklengs på 17 kamper er altfor mye. Sammen med Tromsø har Stabæk sluppet inn flest mål i Eliteserien, og til og med dumpekandidaten Viking har to færre baklengs enn Bærums stolthet. 

Blir det mer Stabæk-jubel denne høsten?

Bilde: Paul Chaffey

Kommer laget raskt ut av startblokkene?

Nøkkelen til å fortsatt være med i medaljekampen ligger selvsagt i at laget får en god start på høstsesongen. Den første kampen i august er hjemme på Nadderud mot Sandefjord, og laget har således en ypperlig anledning til å vise at det kan hanske bedre med dumpekandidatene i høstsesongen. Høstens første bortekamp er en vrien nøtt i Haugesund. Dette blir et helt åpent oppgjør, men denne FKH-årgangen virker å være blant de svakeste på lenge, til tross for at de slo Rosenborg på Haugesund stadion tidligere denne sesongen. 

Greier laget fire poeng på disse to kampene er bordet dekket for en ordentlig medaljekamp når Molde kommer til Bærum 20. august. Moldenserne har langt større ressurser enn Stabæk, men forhåpentligvis kan hjemmelaget gi blærete moldensere kamp til døren. Det blir allikevel vanskelig å holde følge utover hele høsten, men tre poeng i dette oppgjøret ser til at Stabæk har et godt utgangspunkt til å være med i høstens medaljekamp.

 

Tar Chelsea «the double»?

Fredag ble litt av en jubelkveld for Chelsea, ettersom de blåkledde fra London sikret seg nok et seriemesterskap i bortekampen mot West Bromwich. Seieren satt langt inne, men Antonio Contes menn kunne til slutt slippe jubelen løs og glede seg over et velfortjent seriegull.

Conte har dermed muligheten til å hvile alle de beste spillerne sine fram mot finalen mot byrival Arsenal 27. mai. Arsenals manager, Arsene Wenger, blir derimot nødt til å kjøre med fullt mannskap i håp om å kapre en mesterligaplass, noe som sannsynligvis ikke kommer til å skje denne sesongen.

Chelsea er klare favoritter

Chelsea går inn i oppgjøret mer uthvilt og bedre samspilt, og dette reflekteres også i tilbudene man får fra bookmakerne. Flere veteraner innen spill på nettet har uttrykt en viss forbauselse og glede over at man får hele 4,00 i odds på at Arsenal skal gå seirende ut av oppgjøret etter ordinær tid. Wenger uttalte nylig til pressen at en triumf i FA-cupen ikke er tilfredsstillende hvis Arsenal ikke greier topp 4 i Premier League, men i ligaen er de dessverre avhengig av at Liverpool eller Manchester City snubler på målstreken. En ny Chelsea-triumf gir på sin side 1,95 ganger pengene, mens du får 3,50 i odds på å tippe at kampen går til ekstraomganger. Dette har skjedd i to av de tre siste finalene, blant annet når Arsenal vant mot Hull for tre år siden.


Arsene Wenger har hatt mye hodebry denne sesongen.

Bilde: Ronnie Macdonald

Lagene er jevnere enn oddsen tilsier

Man skal allikevel ikke la seg blende for mye av oddsen som tilbys. Arsenal er nemlig i stand til å Chelsea oftere enn én av fire ganger, noe de blant annet viste i lagenes første oppgjør i Premier League denne sesongen. Dette nederlaget var allikevel katalysatoren som fikk Conte til å endre Chelseas formasjon, noe som førte til at laget hans vant 13 strake seriekamper. Begge lagene har vist fin form i sesongavslutningen, og vinnerskaller som Alexis Sánchez og Diego Costa kommer garantert til å sørge for høy temperatur på banen. I tillegg blir det interessant å se om Fabregas får tillit fra start mot gamle lagkamerater Dette kan forøvrig bli avskjedskampen til både Costa og Sánchez. Kroppsspråket til Sánchez har denne sesongen ikke vært til å misforstå, og det ligger i kortene at Costa forsvinner til en lukrativ kontrakt i kinesisk fotball.

Blir Wenger og Conte værende?

Det knytter seg også mye usikkerhet rundt managerne til de to klubbene. Wenger har fått mye kritikk fra media og Arsenals tilhengere denne sesongen, og har vist flere tegn på at han er forbigått taktisk av langt mer yngre og dynamiske managere. En triumf i FA-cupen kan allikevel være det som utløser enda en sesong med Wenger på Emirates. Conte har på sin side fortsatt familien sin i Italia, og det ryktes at nyrike Inter Milano er meget interessert i å skaffe seg italienerens tjenester neste sesong. Chelsea har svart med en ny og forbedret kontrakt, og det spørs om Conte kan motstå fristelsen ved å lede de nybakte seriemesterne i neste sesongs Champions League.

 

Southampton ser til Argentina

Southampton er en av de mest veldrevne klubbene i Premier League, men forrige sesong oppsto det en del murring på den ellers så harmoniske sørkysten. Dette til tross for at laget ble best av resten på en åttendeplass. 

Fotballen som ble spilt var allikevel av en såpass laber kvalitet at hjemmepublikummet vendte seg stadig mer mot manageren Claude Puel i løpet av sesongen. Franskmannen ble regelrett pepet ut i den siste hjemmekampen, og det var derfor bare et tidsspørsmål før en ny mann var på plass i sjefsstolen. 

En plass på øvre halvdel er realistisk 

Valget falt til slutt på argentineren Mauricio Pellegrino som kommer fra spanske Alaves som kan sies å være en klubb rundt samme nivå som Southampton. Han bringer også med seg erfaring fra Premier League i kraft av å ha vært assistenten til Rafa Benitez i Liverpool. Dette er riktig nok for ti år siden, men du får allikevel gode fotball odds på å tippe at Southampton ikke klarer en ny plassering i topp ti den kommende sesongen. I skrivende stund får du 1,53 i odds på å tippe at de ender på øvre halvdel, mens du får 2,50 på å tippe en plass fra 11 til 20. Pellegrino virker å ha klokkertro på prosjektet, og uttalte at fotballfilosofien hans kommer til å passe godt i klubben. Både klubbens ledelse og tilhengere setter blant annet et krav om at den offensive delen av spillet forbedres. Forrige sesong lagde Southampton bare 41 mål på 38 kamper i Premier League, noe som var en av hovedårsakene til at Puel måtte forlate sjefsstolen.

 

Forsvinner de mørke skyene fra St Mary’s denne sesongen?

Bilde: Mike Beales

Mange om beinet

Årets sesong inneholder mange lag fra sørkysten, etter at også Brighton endelig klarte å sikre seg en direkte opprykksplass. Fansen kan derfor se fram til lokaloppgjør mot både Chris Hughtons menn og Bournemouth. Det blir allikevel vanskelig for Southampton å ta opp kampen mot de pengesterke klubbene. Avstanden til Everton på syvendeplass var nemlig hele 16 poeng, og opp til de seks store er det enda lengre å gå. Southampton har de siste årene vært offer for sin egen suksess, ettersom at flere av de beste spillerne har forlatt klubben og gått til en av de store klubbene. Det merkelige i den sammenhengen er at få av karrierene til disse spillerne har skutt noe særlig fart etter at de forlot sørkysten.

Blir Van Dijk? 

Mye av laget er bygget opp rundt denne nederlandske forsvarsspilleren, og det blir et realt slag i ansiktet hvis han også forsvinner ut portene denne sommeren. Det ryktes at han ønsker seg til en større klubb, og både Liverpool og Chelsea har uttrykt interesse. Liverpool har allikevel måtte distansere seg noe fra en eventuell handel de siste ukene, ettersom Southampton har klaget Anfield-klubbens framgangsmåte i saken inn til FA. Laget fra Merseyside har hentet flere spillere fra Southampton de siste sesongene, men det er vel bare Adam Lallana som kan klassifiseres som et vellykket kjøp. Chelsea er derfor i øyeblikket knappe favoritter til å sikre seg nederlenderens signatur, men det er godt mulig han blir enig om å ta en sesong til på St. Mary’s for å så bli solgt til en Champion League-klubb neste sommer.

 

Nedtur for Leicester

 

Ting har ikke gått helt på skinner for Leicester denne sesongen, og Claudio Ranieris menn har ikke klart å følge opp forrige sesongs sensasjonelle seriegull på en særlig god måte. I skrivende stund ligger The Foxes på 15. plass i serien, og det er bare tre poeng ned til Sunderland på direkte nedrykk. 

I Champions League har derimot tingene gått langt bedre, og laget skal måle krefter mot spanske Sevilla i åttedelsfinalen. Leicester bør nok nyte dette eventyret så lenge de kan, ettersom de store klubbene ser ut til å ha fått fart på sakene igjen i Premier League. Det kan derfor bli lenge til neste gang Leicester får muligheten til å spise kirsebær med de store ute i Europa.

Champions League har tatt mye fokus

Det er ikke til å stikke under en stol at Leicesters debutsesong i Europas gjeveste klubbturnering har tatt mye av fokuset denne sesongen, og de siste nyhetene og oppdaterte odds fra fotballens verden finner du her: http://extra.bet365.com/news/nn/Fotball/. Spesielt på bortebane har det gått trått for Ranieris menn, og laget hans hare fått med seg to bortepoeng i ligaen. Du får allikevel god odds på at Leicester rykker ned. Laget har såpass mye kvalitet at det kommer til å være en stor overraskelse hvis det blander seg inn i bunnstriden i Premier League. Årets sesong virker derfor å bli en mellomsesong for Leicester, men de store inntektene klubben nå får gjør at den står godt rustet til å utfordre de store klubbene i framtiden.

 

Leicester kommer ikke til å heve Premier League-pokalen denne sesongen.

Bilde: Peter Woodentop

Fjorårets nøkkelspillere er ute av form 

Leicesters skuffende resultater i Premier League skyldes i hovedsak to faktorer. Den første er salget av midtbanemotoren N'Golo Kanté, som var motoren i laget forrige sesong. Franskmannens arbeidskapasitet har vært et stort savn denne sesongen, og Leicester har så langt ikke klart å finne noen som kan fylle skoene hans. I tillegg har forrige sesongs store stjernespillere som Jamie Vardy og Riyad Mahrez ikke klart å følge opp i den første sesonghalvdelen. Mahrez har vært en skygge av seg selv, mens Jamie Vardy gikk hele 10 kamper uten å finne veien til nettmaskene. Mange trodde at det nylige hat-tricket hans mot Manchester City representerte et vendepunkt, men i stedet ble han utvist i helgens kamp mot Stoke.  

Var Stoke-kampen et vendepunkt?

Den utvisningen var i strengeste laget, og Leicester har allerede bestemt seg for å anke avgjørelsen. Kanskje kan Stoke-kampen vise seg å være et vendepunkt? Laget hentet tross alt opp to mål med én mann mindre på banen, og viste med det en glød og kampvilje som det nok har manglet en del av denne sesongen. I tillegg legger motstanderne opp mye av spillet etter Leicester, og det er sjelden de kan benytte seg av fjorårets suksessformel. Unntaket var kampen mot Manchester City, hvor det høye presset førte til at Guardiolas pasningsglade lag begikk flere defensive feil. Claudio Ranieri har allikevel mye å jobbe med framover for å hindre at forrige sesongs mesterskap ikke skal gå inn i historien som en engangsforeteelse.

 

Premier League

Serie A

Primera Division